SASEC projekat u završnoj fazi

februar 25, 2021
SASEC projekat u završnoj fazi

Projekat „Pametna i održiva potrošnja energije“ (Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC) koji realizuju Grad Zrenjanin, Opština Temišvar, Regionalni centra za društveno – ekonomski razvoj Banat i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, privodi se kraju.

U prethodnom periodu, održani su okrugli stolovi u Temišvaru i Zrenjaninu, fokusirani na energetsku tranziciju, održivu potrošnju resursa i energetsku efikasnost, sa ciljem razmene dobrih praksi u postizanju ciljeva postavljenih energetsko-klimatskim paketom Evropske unije za 2020, odnosno budućih ključnih ciljeva do 2030. godine.

Takođe, završene su aktivnosti merenja kvaliteta vazduha u tri srednje škole (Zrenjaninska Gimnazija, Ekonomsko trgovinska škola „Jovan Trajković“, Tehnička škola) i tri javne institucije u Zrenjaninu (Gradska uprava, Kulturni centar, Javno preduzeće za urbanizam) kao i aktivnosti pilot akcija energetske efikasnosti u tri srednje škole u Zrenjaninu. Nakon instalacije opreme i šest meseci prikupljanja različitih podataka, kao što su, između ostalog, potrošnja, osvetljenje okoline, temperatura, vlažnost, u toku je izrada izveštaja koji će dati informacije o trenutnom stanju u ovim objektima, ali i preporuke i mere za unapređenje.

Završena je izrada Master plana održive energije za teritoriju srednjeg Banata koji je mapirao sve teritorijalne izazove i zajedno sa Akcionim planom ponudio konkretna rešenja za smanjenje potrošnje energije i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije. U cilju podizanja svesti javnosti o važnosti uštede energije, postavljena su četiri bilborda u prometnim ulicama u Zrenjaninu, koji predstavljaju termalne slike i promovišu jednu od glavnih poruka projekta. Nastavljeni su radovi na izgradnji prve pametne zgrade u Banatu u Zrenjaninu, u kojoj će biti lociran novoosnovani „Regionalni centar za energetsku efikasnost – Banat”, a koji će predstavljati institucionalnu podršku procesu energetske tranzicije na teritoriji Banata.

Takođe, u planu je i završna konferencija u Zrenjaninu, na kojoj će biti predstavljeni najznačajniji postignuti rezultati i upriličeno svečeno otvaranje novog Centra.

Projekat se završava 13. marta 2021. godine a njegova ukupna vrednostiznosi 852.001,50 evra.

eu ro rs zr 
Ime projekta: Pametna i održiva potrošnja energije - eMS: RORS 300
Urednik: Regionalni centar za energetsku efikasnost - Banat
Datum objavljivanja: Septembar 2019.
Sadržaj ovog materijala ne predstavlja zvanični stav Evropske unije.
U slučaju pritužbi, kontaktirajte nas slanjem e-maila na adresu: romania-serbia@mdrap.ro

Saradnja izvan granica.
Interreg -IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija je finansiran od strane Evropske unije u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i sufinansiran od strane država učesnica programa.