SREDSTVIMA EU - PAMETNO DO PAMETNE ZGRADE

jun 01, 2020
SREDSTVIMA EU - PAMETNO DO PAMETNE ZGRADE

Energetska efikasnost je veoma moćan alat za unapređenje javnih i privatnih dobara, pa je neophodno da je donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou shvate kao važan energetski resurs. Uloga lokalnih samouprava na poboljšanju energetske efikasnosti je u svojstvu potrošača i proizvođača energije, regulatora tržišta toplotne energije, planera urbanog prostora i investitora, promotera primene energetske efikasnosti i korišenja obnovljivih izvora energije, korišćenja sredstava iz evropskih fondova za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, angažovanje stručnjaka, kao i podizanje javne svesti o potrebi i značaju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat “Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. „Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija., upravo ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Ovih dana započeta je izgradnja ovog objekta, bruto površine 449,40m2, u ulici Kornela Radulovića. U izgradnji pametne zgrade koristiće se materijali i sistemi koji će doprineti što manjoj potrošnji energije i što jednostavnijem rukovanju svim sadržajima. U izgradnji će se posebno vodi računa o kvalitetno projektovanim i ugrađenim materijalima, kao i o termoizolacionim svojstvima objekta koji su osnova racionalnog korišćenja sistema hlađenja i grejanja. Na uštede kod ovakvih objekata bitno utiče i integracija svih sistema koja se postiže BMS-om (Bulidnig Menagment System), koji omogućava integraciju rasvete, elektropotrošača, termodinamike, kontrole pristupa i prisustva u prostorijama i bezbednosnih sistema. Objekat će tako predstavljati model najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Istovremeno, instalirani sistemi i aplikacije pružaće uvid u realan prikaz energetskih performansi objekta (demo room).

Realizacijom predviđenih aktivnosti: formiranjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat, izrađenim Master planom održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, izađenom bazom podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata, Zrenjanin i naš region prihvataju model ponašanja u najrazvijenijim zemljama koji podrazumeva načelo - BITI ENERGETSKI EFIKASAN!

Vodeći partner na projektu je Grad Zrenjanin, partneri su:  Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC. Projekat traje do marta 2021 godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra.

Datum: 29.05.2020.

 

eu ro rs zr 
Ime projekta: Pametna i održiva potrošnja energije - eMS: RORS 300
Urednik: Regionalni centar za energetsku efikasnost - Banat
Datum objavljivanja: Septembar 2019.
Sadržaj ovog materijala ne predstavlja zvanični stav Evropske unije.
U slučaju pritužbi, kontaktirajte nas slanjem e-maila na adresu: romania-serbia@mdrap.ro

Saradnja izvan granica.
Interreg -IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija je finansiran od strane Evropske unije u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i sufinansiran od strane država učesnica programa.